Gasztronómiai programok

Felnőtt csoportok, baráti társaságok és családok részére ajánlott programok

Helyi gasztronómiai programok

Felnőtt csoportok, baráti társaságok és családok részére ajánlott „Ember a karszton” helyi gasztronómiai bemutató programok keretében az egykori Gömör-Tornai-karszton szokásos kültéri kemencében sült házikenyér, vagy kenyérlángos, valamint „masinán” sütött krumplilángos készítése közben a részvevők aktív, cselekvő részesei lehetnek a hagyományos módon és hagyományos eszközök segítségével megvalósuló helyi ételkészítésnek, amit a program végén természetes táplálékként el is fogyaszthatnak.

A megfelelő gasztronómiai bemutató kiválasztását a rendelkezésre álló időkeret, a csoport létszáma és érdeklődése, valamint a közreműködésben való aktív, vagy inaktív részvételi szándék befolyásolja.

A Nyitott Színben megrendezett bemutató programokon egyidőben résztvevők optimális létszáma 8-10 fő. Nagyobb csoportok esetében a helyi ételkészítéssel párhuzamosan, korosztálytól és létszámtól függően, csoportbontásban lehetőség nyílik a Jósvafői Tájház megtekintésére, egy háziállatokat bemutató falusi porta meglátogatására, a település lovas kocsizás közbeni megismerésére, valamint „Múlt-fürkész” és „Jósvafő-fürkész” felfedező kvízjáték kipróbálására.

Választható gasztronómiai bemutató programok:

1. Hagyományos krumplilángos készítés

Az alapanyagokból (főtt, tört krumpli, liszt, só) összegyúrt tésztából, gombócolás és nyújtás után sparhelten sütve készül a krumplilángos.

A résztvevők aktív, cselekvő részesei lehetnek a hagyományos módon és hagyományos eszközök segítségével megvalósuló helyi ételkészítésnek, amit a foglalkozás végén természetes táplálékként – választás szerint tejfölös-túrós-lilahagymás, házi zsíros-sós, vagy lekváros ízesítéssel – el is fogyaszthatnak.

A program időtartama létszámtól függően: 1-2 óra

2. Hagyományos kenyér, ill. kenyérlángos készítés

Az egykori Gömör-Tornai-karsztra jellemző kültéri, ún. tábori kemencében hagyományos módon, hagyományos eszközökkel, a sütés előzményeit is bemutató interaktív program keretében, házi kenyérsütésre, vagy kenyérlángos készítésre nyílik lehetőség.

A foglalkozás során a résztvevők aktív, cselekvő részesei lehetnek e helyi gasztronómiai folyamatnak, melyet a program végén természetes táplálékként – a kenyérlángost választás szerint tejfölös-túrós, vagy tejfölös-sonkás-lilahagymás-sajtos ízesítéssel – el is fogyaszthatnak.

Felhasznált alapanyagok:

Beáztatott kovász, főtt, tört krumpli, só, langyos víz, BL 80-as teljes kiőrlésű kenyérliszt, R 190-es teljes kiőrlésű rozsliszt

A kenyér-, ill. a kenyérlángos készítés menete:

A kenyérsütés alapesetben az alábbiak szerint történik, de a kelést, ill. az egész szertartást a külső hőmérséklet befolyásolhatja, így a megadott időtartamok csak tájékoztató jellegűek:

  1. kovászolás (kb. 50-60 perc, majd min. 5 óra pihentetés)
  2. dagasztás (kb. 60 perc)
  3. befűtés a kemencébe, ill. a kenyértészta 1. kelése a dagasztóteknőben (kb. 60 perc)
  4. átdagasztás, ill. kenyérszakajtás, vagy kenyérlángos cipózás (kb. 60 perc)
  5. a parázs széthúzása a kemencében, ill. a formázott kenyértészta 2. kelése (kb. 60 perc)
  6. a kenyértészta bevetése a kemencébe (kb. 10 perc, majd 90 perc sütés), vagy a kenyérlángos nyújtása, ízesítése és sütése (kb. 30-60 perc),

A program teljes időtartama létszámtól függetlenül, kovászolással: 10-11 óra, kovászolás nélkül: 5-6 óra

E bemutatók a vezetett felszíni túrákkal, ill. a néprajzi és művészeti programokkal összehangolva, vagy önállóan is igénybe vehetők.

On-line ajánlatkérés és foglalás:

Kiajánlott programjainkat többnyire előzetes időpont egyeztetéssel tudjuk vállalni és működtetni, ezért tisztelettel kérünk minden érdeklődőt, hogy éljenek az on-line ajánlatkérés lehetőségével.

Az ajánlatkérésekre rövid időn belül e-levélben, vagy telefonon válaszolunk, és ennek ismeretében tudják foglalási szándékukat megerősíteni.

Szeretettel várjuk érdeklődő és megtisztelő ajánlatkérésüket!

Ha esetleg mégsem sikerült programjainkra előzetesen időpontot egyeztetni, akkor útközben, vagy a helyszínen “okostelefon”, ill. tablet segítségével is böngészhetik weboldalunkat és amennyiben az adott időpontban rendelkezünk szabad kapacitással, természetesen ebben az esetben is tudunk programot biztosítani az érdeklődőknek.

Szeretettel várjuk Önöket Jósvafőn!

On-line ajánlatkérés

Időpont egyeztetés és további információ:

Berecz Béla, tel.: 30/3311-722
E-mail: bb.josvafo@gmail.com

Szeretettel várjuk Önöket Jósvafőn!

On-line ajánlatkérés