Nyári táborok

Alap- és középfokú oktatásban résztvevő iskolai osztályok és diákcsoportok részére ajánlott programok

Az Aggteleki-karszt védett természeti értékeinek és Jósvafő kulturális örökségének bemutatása nyári táborok keretében

Alap- és középfokú oktatásban résztvevő iskolai osztályok és diákcsoportok részére szervezett nyári tábort – mint nagyszerű nyári szünidei üdülési és programlehetőséget – a nyári szünetben tábort szervező pedagógusok és táborszervezők figyelmébe ajánljuk.

A nyári tábori programajánlat részletei:
(szállás, étkezés, programok)

Szálláshely:

Jósvafő településen a nyári táborok lebonyolításához szükséges szállás- és bázishelyet a Jósva Erdei Iskolai Bázishelyen tudjuk biztosítani az osztályok számára.

Az egykori református parókia épületének felújításával létrejövő szálláshely a település ófalui központjában, a Jósva-patak mellett helyezkedik el. A kúria jellegű épületben – közös teakonyha használattal – három szobában, 34 férőhely (28 fix és 6 mobil ágy) áll rendelkezésre. (Nincs különálló tanári szoba!) Minden szobához külön fürdőszoba tartozik. Az épületben a közösségi és egyéni tevékenységek megszervezéséhez, ill. a szabadidő hasznos eltöltéséhez egyaránt használható közösségi- és előadóterem található. Az udvaron, ill. közelben lévő sportpályán (400 m) szabadtéri játékokra és sportolásra kínálkozik lehetőség.

Étkezés:

Az étkezés saját szervezésben a szálláshelyen kialakított ún. tea- és melegítőkonyha infrastruktúrájának használatával, vagy a településen működő étkezési szolgáltatások igénybevételével történhet.

Csoportos diákétkezésre az alábbi lehetőségek kínálkoznak:
1. Fogadó az Öreg Malomhoz (300 m), további információ: itt…
2. Tengerszem Étterem (1 km), további információ: itt…
3. Alkalmi falusi vendégasztal keretében, további információ: itt…

Választható programelemek (foglalkozások):

 • barlangtúra a Világörökség listán szereplő Baradla-, vagy Vass Imre-barlangban (a víz körforgása, a karsztosodás vizsgálata, a cseppkőképződés folyamata)
 • felszíni túra keretében a karsztfelszín élettelen természeti értékeinek vizsgálata (geológiai túra)
 • felszíni túra keretében a karsztfelszín élőhelyeinek és növénytársulásainak vizsgálata (élővilág túra)
 • a természeti környezetet és a kultúrtörténeti értékeket bemutató felszíni túrák (kultúrtörténeti, ófalui, falutúra) Jósvafőn, a „források és barlangok völgyében”
 • a karsztot és a tájhasználatot bemutató szőlőhegyi túra
 • éjszakai kalandtúra a karszton
 • geológiai környezetelemzési kísérlet (kőzetvizsgálat)
 • botanikai és zoológiai környezetelemzési kísérlet (élővilág foglalkozás)
 • bevezető- és záró beszélgetés, vetített képes előadás, összegző vetélkedő
 • a táj (egykori Gömör-Tornai-karszt) kulturális örökségének tanulmányozása a tájházban
 • a tájház megismerése „Múlt-fürkész” felfedező kvízjáték keretében
 • a település megismerése „Jósvafő-fürkész” felfedező kvízjáték keretében
 • különféle természetismereti játékok,
 • hucul lovak bemutatása, lovaglás vezetőszáron és sétakocsizás
 • „élő” falusi parasztporta megtekintése, háziállatok bemutatása
 • „Ember a karszton” helyi néprajzi és gasztronómiai bemutató program (helyi gasztronómia, tájház, lovas kocsizás, kvízjátékok, „élő” falusi porta)
 • helyi gasztronómiai bemutató program keretében hagyományos kenyérlángos, vagy krumplilángos készítés és kóstolás a Nyitott Színben
 • hagyományos kenyérsütés (kovászolás, dagasztás, szakítás, bevetés, sütés)
 • szalonnasütés a frissen sült kenyér felhasználásával

 

Tisztelt Pedagógusok és Táborszervezők! Kedves Kollégák!

Amennyiben a nyári tábori programokra szóló ajánlatunk felkeltette érdeklődésüket, a diákok életkorától és az adott csoport igényeitől függően választott részletek pontosítása (szállás, étkezés, program), valamint a megfelelő időpont egyeztetése érdekében kérjük éljenek az előzetes on-line ajánlatkérés lehetőségével.

Az ajánlatkérésekre e-levélben válaszolva, rövid időn belül egyedi ajánlatot küldünk, és ennek ismeretében tudják foglalási szándékukat megerősíteni.

Ezt követően a felek számára kölcsönös garanciát jelentő előleg küldésével (2.000 Ft/fő) és annak visszaigazolásával folytatódik a programra való felkészülés. Ez egyrészt a diákok helyszínre és programra való iskolai felkészítéséből, másrészt az osztályfőnök által adott információk alapján a bázishely munkatársainak felkészüléséből áll.

Mindezek alapján az ajánlott nyári tábori programok – figyelembe véve az életkori sajátosságokat és kihasználva a jósvafői helyszín nyújtotta adottságokat és sajátosságokat – a diákok számára nagyszerű lehetőséget kínálnak a közvetlen élmény- és tapasztalatszerzésen alapuló, gyakorlatias tevékenykedtetés közbeni megismerésre, ami „belsővé válva” alapvetően megváltoztathatja, ill. pozitív irányba befolyásolhatja a programon résztvevő és azt feldolgozó gyerekek környezeti gondolkodását és kultúráját.

Szeretettel várjuk Önöket Jósvafőn!

On-line ajánlatkérés

Időpont egyeztetés és további információ:

Berecz Béla, tel.: 30/3311-722
E-mail: josva.eib@gmail.com

Szeretettel várjuk Önöket Jósvafőn!

On-line ajánlatkérés