Erdei iskolai programok

Alap- és középfokú oktatásban résztvevő iskolai osztályok és diákcsoportok részére ajánlott programok

Az Aggteleki-karszt védett természeti értékeinek és Jósvafő kulturális örökségének bemutatása minősített erdei iskolai programok keretében

Alap- és középfokú oktatásban résztvevő iskolai osztályok és diákcsoportok részére szervezett erdei iskolai programjainkat (5 nap/4 éjszaka, 4 nap/3 éjszaka, 3 nap/2 éjszaka) – mint nagyszerű iskolán kívüli tanulásszervezési lehetőséget – a közoktatásban oktató-nevelő munkát végző, gyakorló osztályfőnökök és pedagógusok figyelmébe ajánljuk.

Az erdei iskolai programajánlat részletei:
(szállás, étkezés, programcsomagok)

Szálláshely:

Jósvafő településen az erdei iskolai programok lebonyolításához szükséges szállás- és bázishelyet a Jósva Erdei Iskolai Bázishelyen tudjuk biztosítani az osztályok számára.

Az egykori református parókia épületének felújításával létrejövő szálláshely a település ófalui központjában, a Jósva-patak mellett helyezkedik el. A kúria jellegű épületben – közös teakonyha használattal – három szobában, 34 férőhely (28 fix és 6 mobil ágy) áll rendelkezésre. (Nincs különálló tanári szoba!) Minden szobához külön fürdőszoba tartozik. Az épületben a közösségi és egyéni tevékenységek megszervezéséhez, ill. a szabadidő hasznos eltöltéséhez egyaránt használható közösségi- és előadóterem található. Az udvaron, ill. közelben lévő sportpályán (400 m) szabadtéri játékokra és sportolásra kínálkozik lehetőség.

Étkezés:

A részletes programnak megfelelően a szálláshely közelében található Öreg Malom Fogadóban történhet az étkezés. Választás szerint érkezés napján ebéddel, vagy vacsorával kezdődik, napi háromszori étkezéssel folytatódik, majd távozás napján reggelivel, vagy ebéddel zárul az ellátás.

Választható erdei iskolai programcsomagok:

1. Az „Aggteleki-karszt védett természeti értékei és Jósvafő kulturális öröksége” (3 nap/2 éjszaka) minősített erdei iskolai programcsomag részletei:

A program célcsoportja: általános iskola 3-8. osztályos diákjai
A program óraszáma: 20 óra
Modulok (foglalkozások) száma: 4 (9)
A résztvevő gyermekek max. létszáma: 34 fő
Időtartama: 3 nap/2 éjszaka

tovább

2. Az „Aggteleki-karszt védett természeti értékei és Jósvafő kulturális öröksége” (4 nap/3 éjszaka) minősített erdei iskolai programcsomag részletei:

A program célcsoportja: általános iskola 3-8. osztályos diákjai
A program óraszáma: 26 óra
Modulok (foglalkozások) száma: 4 (11)
A résztvevő gyermekek max. létszáma: 34 fő
Időtartama: 4 nap/3 éjszaka

tovább

3. Az „Aggteleki-karszt védett természeti értékei és Jósvafő kulturális öröksége” (5 nap/4 éjszaka) minősített erdei iskolai programcsomag részletei:

A program célcsoportja: általános iskola 3-8. osztályos diákjai
A program óraszáma: 32 óra
Modulok (foglalkozások) száma: 4 (13)
A résztvevő gyermekek max. létszáma: 34 fő
Időtartama: 5 nap/4 éjszaka

tovább

Az erdei iskolai programok felépítésének bemutatása:

Az Aggteleki-karszt természeti értékei és Jósvafő kulturális öröksége c. erdei iskolai programok központi rendező elve, hogy a feldolgozásban résztvevő gyerekek a helyszín természeti, épített és kulturális környezetének komplex, összefüggéseket kereső feldolgozására során ismerjék meg az egykori Gömör-Tornai-karszt (ma Aggteleki-karszt) élettelen természeti értékeit és élővilágát, ill. a karszton élő emberek természethez fűződő viszonyát és életmódját.

Ezért a programok minden moduljában visszaköszön az ember és az őt körülvevő természet kapcsolata, amely segít megértetni a diákokkal, hogy az ember akkor cselekszik helyesen, ha alkalmazkodik a természet rendjéhez, és tiszteletben tartja annak törvényeit. A tanulók megtapasztalhatják, hogy az itt élő ember az idők során harmóniában élt a természettel, hiszen a karszton így alakulhatott nemzeti park, a környék nagy barlangjai így kerülhettek fel a Világörökség listára, valamint Jósvafő település ófalui része ennek következtében válhatott műemléki jelentőségű területté.

A helyszínismereti modul – az utazás okozta feszültségek levezetése közben – játékosan, az érzékszervekre hatva segít ráhangolódni a helyszínre és a programra. Közben igyekszik felvillantani azokat az összefüggéseket, amelyek a program során, az egyes modulokban kibontásra kerülnek, ill. egymásra épülve válnak majd egésszé.

Az élettelen természeti értékekkel foglalkozó természetismereti modul az Aggteleki-karszt élettelen természeti értékeit, a felszíni formákat és a barlangokat mutatja be, közben folyamatosan figyelve az éltető víz körforgására.

Az élővilágot bemutató természetismereti modul a karszt változatos élővilágát ismerteti meg a gyerekekkel.

Az „Ember a karszton” modul a gasztronómiai hagyományokba és a karszton élő ember életébe enged „interaktív bepillantást”.

Összességében tehát elmondható, hogy a programra való előzetesen egyeztetett felkészülés után, a helyszíni foglalkozásokon való aktív részvétellel válik elérhetővé az, az összefüggő elméleti ismeretanyag és gyakorlati tapasztalat, ami az életkori sajátosságoktól függően a gyermekekben „belsővé válva” alakíthatja ki a karszt, élő- és élettelen világáról alkotott komplex képet.

Tisztelt Osztályfőnökök, Pedagógusok! Kedves Kollégák!

Amennyiben az erdei iskolai programokra szóló ajánlatunk felkeltette érdeklődésüket, a diákok életkorától és az adott osztály igényeitől függően választott részletek pontosítása (szállás, étkezés, programcsomag), valamint a megfelelő időpont egyeztetése érdekében kérjük éljenek az előzetes on-line ajánlatkérés lehetőségével.

Az ajánlatkérésekre e-levélben válaszolva, rövid időn belül egyedi ajánlatot küldünk, és ennek ismeretében tudják foglalási szándékukat megerősíteni.

Ezt követően a felek számára kölcsönös garanciát jelentő előleg küldésével (2.000 Ft/fő) és annak visszaigazolásával folytatódik a programra való felkészülés. Ez egyrészt a diákok helyszínre és programra való iskolai felkészítéséből, másrészt az osztályfőnök által adott információk alapján a bázishely munkatársainak felkészüléséből áll.

Mindezek alapján az ajánlott erdei iskolai programok – figyelembe véve az életkori sajátosságokat és kihasználva a jósvafői helyszín nyújtotta adottságokat és sajátosságokat – a diákok számára nagyszerű lehetőséget kínálnak a közvetlen élmény- és tapasztalatszerzésen alapuló, gyakorlatias tevékenykedtetés közbeni megismerésre, ami „belsővé válva” alapvetően megváltoztathatja, ill. pozitív irányba befolyásolhatja a programon résztvevő és azt feldolgozó gyerekek környezeti gondolkodását és kultúráját.

Szeretettel várjuk Önöket Jósvafőn!

On-line ajánlatkérés

Időpont egyeztetés és további információ:

Berecz Béla, tel.: 30/3311-722
E-mail: josva.eib@gmail.com

Szeretettel várjuk Önöket Jósvafőn!

On-line ajánlatkérés